L’AVV de Canamunt du 3 mesos al carrer i reclama la readmissió a Flassaders del grup de consum ecològic

L’Ajuntament ha deixat fora del centre d’usos socials municipal una activitat que es realitza quinzenalment des de fa quatre anys; ara no ens deixen fer-la per raons que no entenem. Requerim a Cort recuperar l’espai de Flassaders per al grup de consum ecològic.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Els veïns del barri ens organitzàvem per adquirir aliments directament als productors ecològics locals i ho recollíem a Flassaders. Ara ens hem quedat sense poder fer-ne ús des que l’equip de govern de Cort, del PP, va decidir tancar el centre mentre durava el procés d’adjudicació a una nova entitat gestora i la regidoria ens va impedir explícitament fer-hi l’activitat. Fa gairebé tres mesos que el grup de consum de Canamunt ens hem quedat al carrer a l’hora de realitzar l’entrega de fruites, verdures, ous i pa ecològics mallorquins. I la situació sembla encallada. L’Avv no entenem aquest boicot a una forma de consum alternativa i ben lícita, a la pagesia mallorquina i, sobretot, als veïns de la ciutat de Palma a qui l’Ajuntament hauria de servir.

 

Hi ha veïns que, vista la situació, han deixat de participar a l’activitat.

L’associació de Veïns reclamam poder tornar a utilitzar el centre Flassaders i demana solucions a la regidoria d’Educació, Família, Igualtat i Majors així com a la de Sanitat i Consum perquè no hi veiem motius de pes que impedeixin continuar amb aquesta activitat que es porta realitzant els últims quatre anys de forma ininterrompuda.

Això perquè, tot i que els representants dels veïns ens vàrem reunir amb les regidores dels departaments mencionats i un representant dels mercats de Palma, les raons esgrimides per impedir continuar amb aquesta activitat no les veiem ni fonamentades legalment ni suficientment contundents com per a no permetre la continuïtat de l’activitat o trobar-hi una solució.

 

Per una part, tant la regidora Aina Ferriol com la de Sanitat i Conum, van adduir que no tenien cap constància d’aquesta activitat i que es tracta d’un ús des espais del Centre que no contemplat per aquest Servei (“Servei de Família, Igualtat i Majors”). D’altra banda, van argumentar que es tracta d’un atac a la lliure competència i que, a més a més, pot suposar un risc per a la sanitat pública.

Res més lluny de la realitat. Més enllà que és públic i notori la realització d’aquesta activitat al llarg de quatre anys al vestíbul de Flassaders, a totes les memòries anuals que l’Associació de Veïns de Canamunt entregam cada any a l’Ajuntament hi apareix explícitament i és acceptada com a projecte de participació ciutadana. De competència deslleial no en fem cap, ja que estem oberts a tothom. Nosaltres promovem el producte local i no ens agrada els abusos que es fan al sector alimentari, autèntics responsables de la desaparició del petit productor mallorquí el petit comerç local. Aquesta sí que és competència deslleial. I del risc sanitari de consumir uns productes elaborats a Mallorca en finques inscrites, regulades i certificades pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica… no cal xerrar-ne.

Per tot això, des de l’AVV de Canamunt no entenem per què el PP de Cort està posant traves a un projecte veïnal que aporta beneficis en molts aspectes

 • promou la participació i afavoreix l’enfortiment del teixit socialde barri;
 • promou el consum de producte local
 • reduïm el CO2 que produïm per menjar (menys transport, mètodes de cultiu no intensius ni agressius) i els residus(productes a l’engròs sense embalatge ni màrqueting)
 • sabem d’on vénen les coses: d’aquí al costat! es fan jornadesde visita i de treball a les finques i es planifica conjuntament amb els consumidors la collita anual.
 • producte amb garantia de qualitat (és verdura i fruita produïda exclusivament a Mallorca en finques inscrites, registrades, regulades i certificades pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica)
 • menjam productes variats i de temporada
 • ajudam els pagesos mallorquins a tenir una feina digna (i podran treballar amb la seguretat que vendran els seus productes bons)
 • ajudam a que la terra i els camps de Mallorca estiguin treballats i guapos
 • contribuïm a una economia alternativa i solidària (prioritzam les cooperativa de pagesos, davant els gran productors privats)

   

Per tant, demanam solucions, restablir l’activitat com fins ara o bé fer feina plegats en el tema que s’hagi de treballar si és necessari; però no pot ésser que una iniciativa d’aquestes característiques quedi desemparada de l’administració local.

 

 

+info:

Què és un grup de consum?

Els grups i cooperatives de consum agroecològic són una realitat cada dia més present a nivell local. Encara que es tracta d’experiències que, en xifres totals, sumen un nombre reduït de persones, demostren que és possible dur a terme un altre model de consum que tingui en compte criteris socials i mediambientals. Aquests col·lectius agrupen gent d’un mateix territori (barri, poble, ciutat …) amb l’objectiu de dur a terme un consum alternatiu, ecològic, solidari amb el món rural, relocalitzant l’alimentació i establint unes relacions directes i de confiança entre el consumidor i el productor a partir d’uns circuits curts de comercialització. D’aquesta manera, els grups o xarxes de consum són una manera legal i legítima de garantir la sobirania alimentària de les persones i els pobles en un futur incert i totalment dependent dels grans canals de producció i distribució d’aliments

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s